We staan op het punt om een stukje geschiedenis te ontdekken! Wandelaars die willen deelnemen, zullen de schoonheid van Lanzarote ervaren. We trekken van het noorden naar het zuiden van het eiland, weg van de toeristische drukte. Er valt zoveel te vertellen over Lanzarote: de unieke vulkanische sfeer, de tijd die hier lijkt stil te staan, en de eenvoud van het leven. Natuurlijk hebben de bewoners hun iPhones, maar het dagelijkse leven is hier veel rustiger.
Ik kan verhalen delen over Timanfaya, de heerlijke witte kreeftjes, de invloedrijke kunstenaar César Manrique, de prachtige stranden van Papagayo en Orzola, en het bijzondere Olivina-mineraal. Wat mij het meest aanspreekt aan Lanzarote is de rust en de vulkanische atmosfeer die me kalmeert. De gezellige visrestaurantjes bieden verse vis voor een goede prijs. Hierover schrijf ik misschien nog wel een andere blog.
Voor degenen die meer willen weten over de oorsprong van Lanzarote, volgt hier een kort overzicht van de geschiedenis.
Geschiedenis van Lanzarote
Lanzarote is gevormd door geologische gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de opening van de Atlantische Oceaan. Ongeveer 11 miljoen jaar geleden begon lava naar de oppervlakte te komen. Dit eiland ligt ongeveer 140 kilometer ten noordwesten van Afrika en maakt deel uit van de Spaanse autonome regio Canarias.
De eerste bewoners van Lanzarote waren mensen uit Noord-Afrika, bekend als de Majos. Hun aankomst op het eiland wordt geschat rond 500 na Christus. In 1402 begon de Castiliaanse monarch met de verovering van de archipel, waarbij Lanzarote het eerste bezette eiland was.
Klimaat
Het klimaat op Lanzarote is subtropisch en droog of semi-woestijnachtig. Dankzij de Atlantische Oceaan zijn de temperaturen gematigd, zonder grote schommelingen tussen seizoenen.
Natuurbescherming
In 1993 werd Lanzarote uitgeroepen tot UNESCO-biosfeerreservaat. Ongeveer 43% van het eiland is beschermd gebied. Belangrijke beschermde gebieden zijn onder andere het 25.100 hectare grote Volcanos Natural Park (Parque Natural de los Volcanes) en het Los Ajaches Natural Monument, dat meer dan 75.000 hectare beslaat.De Chinijo-archipel, bestaande uit onafhankelijke eilandjes zoals Alegranza en La Graciosa, is een waar natuurwonder met een rijke biodiversiteit, vooral in hun mariene omgeving.
Het Timanfaya-landschap
Het Timanfaya-landschap ontstond na jarenlange vulkaanuitbarstingen die in 1730 begonnen. In zes jaar tijd bedekte lava een gebied van 174 km² vruchtbare grond op Lanzarote. Een uitbarsting in 1824 had ook invloed op het landschap. Door de geringe neerslag op het eiland verwerd de gestolde lava nauwelijks, waardoor het landschap grotendeels intact bleef.Het Nationaal Park Timanfaya beslaat 50 km² en is een natuurgebied waar menselijke invloed minimaal is. In dit surrealistische maanlandschap liggen 25 kraters en meer dan 100 vulkaankegels verspreid.
Afrikaanse Invloeden
Na deze historische uiteenzetting wil ik nogmaals wijzen op de invloeden vanuit Afrika. De winden uit de Sahara hebben ervoor gezorgd dat Fuerteventura bedekt is met zand, terwijl Lanzarote ook een deel van dit Sahara-zand heeft ontvangen. Een klein stukje zand vindt men ook op Gran Canaria, bij de duinen van Maspalomas. Met deze verbeteringen is de tekst nu leesbaarder en toegankelijker voor een breder publiek!