Skip to main content

Wandelen op Tenerife is een buitengewoon veelzijdig avontuur. En dat is niet gek, want het wordt ook wel het wandelparadijs van de Canarische Eilanden genoemd. Als je van wandelen houdt, dan is Tenerife de perfecte bestemming voor jou. Met zijn adembenemende landschappen, gevarieerde wandelpaden en bijna perfect klimaat is dit eiland een droom voor elke wandelaar. In deze blog nemen we je mee op een reis langs de zeven populairste en mooiste wandelroutes op Tenerife.

#1 Pico del Teide

Pico del Teide, de hoogste berg van Spanje, staat natuurlijk op nummer een in dit lijstje. De 3715 meter hoge vulkaan vormt het hart van Tenerife en is altijd opvallend aanwezig, waar je ook op het eiland bent. Deze vulkaan biedt een van de meest spectaculaire uitzichten die je ooit zult zien. Bij helder weer kun je vanaf de top de hele Canarische archipel overzien. Als het weer meezit, kun je vanaf de top de silhouetten van nabijgelegen eilanden zoals La Gomera, El Hierro, La Palma en Gran Canaria zien.

Het beklimmen van El Teide is een uitdagende, maar unieke ervaring. De klim voert je door verschillende landschappen, van dennenbossen tot maanachtige lavavelden. Wandelaars die het zichzelf makkelijk willen maken, kiezen voor de kabelbaan naar een hoogte van 3555 meter en klimmen vanaf daar naar de top. Wie vanaf daar helemaal naar de top wil klimmen heeft een vergunning nodig. Een vergunning voor het hiken op dit hoogste punt van Tenerife moet je ver van tevoren regelen. Bij Canary Hiking kun je bijvoorbeeld een privégids huren waar de prijs al inclusief de vergunning is.

Wandelen op Tenerife

#2 Montaña de Guajara

Veel hiking trails in Tenerife liggen in het Nationale Park del Teide. Zo ook de Montaña de Guajara, de op drie na hoogste berg van Tenerife. De berg staat bekend om de prachtige uitzichten over de caldera; de gigantische kraterrand van El Teide.

De route naar de top van Montaña de Guajara is uitdagend maar de moeite waard. Het is één van de absolute Tenerife hiking trails. Het pad begint bij Parador Nacional en slingert door prachtige landschappen. De dagtocht is lang, maar niet ingewikkeld en biedt voldoende momentjes van ‘rust’.

De route baant zich een weg door het hooggebergte die omhoog gaat vanaf Degollada de Guajara naar Alto de Guajara, een top die met 2.715 m het hoogste punt is van de wand van de Caldera en de derde hoogste top is van het nationaal park. Vanaf hier heb je het beste uitzicht op de Teide, Pico Viejo en Montaña Blanca, en een weids vergezicht over de Caldera de Las Cañadas. Het is als een spectaculaire uitkijktoren, vanwaar uit je heel goed de verschillende lavastromen kunt onderscheiden en overzicht hebt over de vlakten, ofwel ‘cañadas’. Aan de top staan nog steeds de overblijfselen van de hut die werd gebruikt door de Franse astronoom Jean Mascart. Mascart gebruikte deze hut om in 1910 vanaf deze top de voorbijtrekkende komeet Halley te bestuderen. Gedurende de hele klim houden we uitzicht over de zuidhelling van het eiland. Op heldere dagen zie je ook vanaf hier de andere eilanden van de Canarische archipel.

#3 Paisaje Lunar

Paisaje Lunar, oftewel het Maanlandschap, is een van de meest bijzondere wandelbestemmingen op Tenerife. Dit gebied dankt zijn naam aan de bizarre rotsformaties die lijken op een maanlandschap. De zuilen en torens van geelwit puimsteen (vulkanisch) vormen een buitengewoon landschap waar je als wandelaar je weg doorheen zoekt.

De route naar Paisaje Lunar is middelzwaar en begint in het dorp Vilaflor. Vanaf hier loop je door een aantal ravijnen naar het prachtige landschap van Paisaje Lunar. Het is een prettige wandeling van ongeveer 13 km die voor iedereen goed te doen is. Een hiking trail in Tenerife perfect voor gezinnen met kinderen!

#4 Wandeling van Afur naar Taganana

De wandeling van Afur naar Taganana is een van de meest schilderachtige routes op Tenerife. Veel wandelaars zien deze route als een favoriet als het gaat om tochten in de noordoostelijk gelegen Anaga-gebergte. Dit groene en rustige deel van het eiland, met een ruige kustlijn, valt binnen de grenzen van het Parque Rural de Anaga.

Het is een zeer afwisselende tocht die zowel door het binnenland als de steile kust loopt. Tijdens de wandeltocht heb je niet alleen prachtige uitzichten, maar ook de mogelijkheid om een ontspannen uitstapje te maken naar de goed verscholen Playa de Tamadiste (Tamadite) die je via de indrukwekkende Barranco de Tamadiste bereikt.

De route begint op het dorpspleintje van Afur en daalt door de gelijknamige kloof tot bijna aan het strand van Tamadite. Vanaf hier stijgt het pad naar het buurtschap Caserío del Chorro en het dorpje Taganana, van waar het verder gaat door het gebied van Las Vueltas tot aan het boswachterijgebouw, Casa Forestal, om van daaruit over het pad van Inchirés terug te keren naar Afur.

Tenerife

#5 Masca Kloof

De Masca Kloof is een van de meest populaire wandelroutes op Tenerife. Deze kloof, gelegen in het Teno-gebergte, biedt een adembenemende wandeling door een diep ravijn.

De lange afdaling vanaf het dorp Masca door de machtige Barranco de Masca vereist wel een goede conditie en stevige wandelschoenen met een goed profiel. Zorg ervoor dat je vroeg vertrekt en voldoende tijd hebt om terug te keren voordat het donker wordt. Tijdens hiking op Tenerife is het immers niet altijd zonnig.

Let op de beperkte openingstijden: Bezoeken aan dit gebied zijn gereguleerd en er geldt een dagelijks maximum aantal bezoekers. Het is dus noodzakelijk om vooraf te reserveren op www.caminobarrancodemasca.com. In de zomerperiode, van maart tot oktober, kun je de afdaling beginnen van 8:30 tot 11:00 uur (alleen afdaling gevolgd door beklimming is toegestaan en niet andersom en ook niet slechts één van de twee). De rest van het jaar kun je de afdaling beginnen van 8:30 tot 10:30 uur. De openingstijden van het pad zijn verlengd van 8:30 tot 18:00 uur. Het Masca-bezoekerscentrum opent een half uur eerder voor toegangscontrole.

Activiteiten Tenerife

#6 Rondwandeling Chamorga

In het noorden van Tenerife, aan de noordkant van het Anaga-gebergte, vind je nog een oorspronkelijk landschap met kleine dorpen en veel groen. In dit natuurschoon ligt ook een wandelroute voor je klaar. Deze prachtige rondwandeling van ongeveer 6 uur begint en eindigt in Chamorga: een eindpunt van een bijzondere en kronkelige autoweg door nevelwouden.

De wandeling is in het terrein gemarkeerd en bewegwijzerd als PR TF 6. Er is ook een veel kortere variant mogelijk die zich beperkt tot het westelijke deel van de wandeling, begint in Roque de las Bodegas en loopt deels langs de zee naar El Draguillo.

Wandelvakantie op Tenerife

Ga je wandelen op Tenerife? Onze tips voor een goede voorbereiding

  • Wat mee te nemen: zorg ervoor dat je altijd voldoende water, eten, een kaart of GPS, zonnebrandcrème en een hoed of pet bij je hebt. Stevige wandelschoenen zijn essentieel.
  • Veiligheidstips: blijf op de gemarkeerde paden en vermijd het wandelen in het donker. Informeer altijd iemand over je wandelplannen en/of neem een mobiele telefoon mee voor noodgevallen.
  • Beste seizoenen voor wandelen: de beste tijd om te wandelen op Tenerife is tijdens het voorjaar tot de herfst. In deze periodes zijn de temperaturen aangenaam en is de natuur op zijn mooist.

Tenerife is de perfecte bestemming voor jouw hike vakantie. Naast de mooiste wandelroutes, biedt Tenerife ook talloze activiteiten die jouw reis compleet maken. Canary Hiking biedt zowel groepsreizen aan als individuele reizen. Of je nu op zoek bent naar een uitdagende klim naar de top van Pico del Teide of een rustige wandeling door het Anaga-gebergte, Tenerife heeft het allemaal. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de schoonheid van dit eiland te voet.

Bij vragen over een of meerdere van onze reizen of activiteiten, staan we je graag te woord via ons online contactformulier, via onze Facebook pagina, via telefoon of e-mail.

 

Kenny

Leave a Reply