Skip to main content

De geschiedenis van de camello (dromedaris) op de Canarische eilanden begint met de kolonisatie,

Iedereen die ooit op de Canarische eilanden is geweest, heeft ze wel gezien. The Camello’s. In de Nederlandse mond de kamelen.
Heeft iemand zich ooit afgevraagd waarom die op de eilanden aanwezig zijn? Kamelen leven toch in de woestijn? Voor de toeristen is dit een leuke attractie om een klein rondje te maken op deze beesten. Ze liggen vaak achter elkaar in een rijtje aan een ketting om de dagelijkse rondjes te lopen met al de toeristen.

Het dier arriveerde in 1405 vanuit het Afrika tegelijkertijd met de slaven uit Noord Afrika.. Het harde werk op het land bracht de heren van de Canarische eilanden op zoek naar alternatieven, de dromedarissen uit Tindouf, Algerije, waarvan gezegd wordt dat ze – onderworpen waren aan de buitenkant van het schip te  reizen – niet  verdronken vanwege hun drijfvermogen en omdat ze hun neusgaten  konden sluiten.

De goede aanpassing van de camellos (dromedarissen) aan de eilanden waren het grootst in de zuidelijke eilanden zoals Gran Canaria en Tenerife, evenals op Fuerteventura en LanzaroteIn de 17de  Eeuw werd alleen al op het eiland Fuerteventura, het aantal van 2.060 dieren geregistreerd, en het aantal in de jaren ’40 en’50 van de vorige eeuw ingeschreven camellos(dromedarissen)  bedroeg 3.000 exemplaren, die niet alleen werden gebruikt in het veld, maar ook voor het verkeer van mensen en goederen, en zelfs de meest bescheiden gezinnen consumeerden kamelenvlees omdat het voordeliger was. Met de geleidelijke stopzetting van de landbouwactiviteit bleef de Canarische camello (dromedaris) bijna uitsluitend voor toeristische activiteit.

camello_camina_2-1.jpg

Momenteel, volgens Elena Díaz Medina, arts in Producción Animal  (Dierlijke Productie), zijn er op de eilanden in totaal 1.030 exemplaren van de Canarische camello (dromedaris) geregistreerd, die uitgeroepen zijn tot de met uitsterven bedreigde soort.Het dier ervaart een nieuwe impuls, daar  Canarische camello-deskundigen deze dromedarissen exporteren naar landen zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland; en zelfs naar de Verenigde Staten, met als doel dromedaris-boerderijen te creëren voor de verkoop van hun melk. In 2016 zijn 200 exemplaren van de Canarische camello (dromedris)  geëxporteerd naar verschillende Europese landen, wat een heropleving van de belangstelling betekent voor dit prachtige dier dat wederom rijkdom genereert voor de veetelers van de eilanden.
Jeanne

Zoals je hierboven hebt gelezen ben ik de bedenker van deze organisatie. Na de vreselijke ziekte wilde ik niet stil blijven zitten. Mijn motto is: Waar een wil is, is een weg. Wat kan je wel in plaats van wat kan je niet!!

Leave a Reply

Whatsapp
Stel ons een vraag!
Canary Hiking
Welkom bij Canary Hiking! 🌿🏞

Heb je vragen over onze routes, boekingen of andere avontuurlijke mogelijkheden?
Jeanne en Mauk staan voor je klaar om je te helpen!

Stuur ons nu een bericht en we zorgen ervoor dat jouw wandelavontuur begint met alle benodigde informatie en een persoonlijk advies. 👟🌄