Skip to main content

De Belg en de Nederlander!

IMG_9190

Vandaag ben ik met Michel Robeers op zoek gegaan naar oude tekens. Michel is een vrijgezelle man afkomstig uit België. Op het eiland Fuerteventura houdt hij zich bezig met de kaarten van het eiland en geeft 2 keer per jaar een boekje uit, genaamd “The spirit of Fuertevetura. Michel heb ik leren kennen door de GR route, hij heeft me voorgesteld aan Eva Walder. Nogmaals even de foto van ons drieën.

Vandaag was de dag van de Belg en de Hollander. We zijn op zoek naar de tekens, die ergens in deze Barranco verstopt zijn, tekens die gemaakt zijn door de Guanchen . Deze Guanchen hielden zich schuil in het binnenland. De tekens zijn oude schepen die ze zagen op zee en daar een tekening van maakten op de rotsplaten. Men kan er verschillende denkwijze op nahouden waar deze tekens zich bevinden. Ik laat een foto zien van het pad in de Barranco, kijk daar even na en vorm voor je verder leest je mening. Het groene puntje was de start van onze zoektocht.

We hebben dus Michel De Belg en hij redeneert best logisch. Zijn mening was dat de tekens ergens verstopt liggen in het begin of midden van de Barranco! Heel simpel omdat ze zich schuil hielden. En dan De Hollander, mijn mening was het tegenovergestelde. Als je iets tekent of schildert heb je het voorbeeld voor je neus liggen dacht ik. Dus lezers? Voor België of voor Nederland?

We begonnen aan onze zoektocht en vanaf het begin onderzochten we elke steen. Waar we naar moesten kijken wist ik niet meteen, elke afwijkende vorm bestudeerde ik. Maar geen teken van leven…Haha! Alleen wat eekhoorns die ons aankeken wat we aan het doen waren.

Tijdens de zoektocht waren er mooie verhalen die Michel me vertelde. Zo vertelde hij me over de oorspronkelijke bewoners Guanchen (Mahos), een wit gesteente Caliche, een kalkhoudend sedimentgesteente, wat als een laag over Fuerteventura lag, dit werd vermalen tot een verfstof waar ze de huisjes op de andere Canarische eilanden mee schilderden, het zoete water van het eiland wat door de jaren vervangen is door zeewater, waardoor er bijna geen begroeiing meer is. Dit proberen ze te herstellen door de Gavias. Aarden wallen op vlakke ondergrond om het water op te vangen en te laten insijpelen, en het wespenbroedhuisje voor de larven liet hij me zien wat dateert uit de laatste ijstijd. Een korte cursus geschiedenis van het eiland…..

 

Inmiddels lopen we wat af in deze Barranco, maar geen tekens, niks…… Dus België heeft al verloren. Onderweg komen we een oude man tegen die misschien iets weet te vertellen, maar we worden er niet veel wijzer van.

We lopen en zoeken verder en beginnen al te hallucineren dat we iets zien….. We maken grapjes dat er op het einde een bord staat met grote letters…GEFOPT!, OF ALLE TEKENS ZIJN UITVERKOCHT! En dan hoor ik Michel zeggen, het hoogtepunt hebben we niet gehaald, maar het voorspel was wel erg lang en mooi…hahaha! We klimmen en klauteren en onderzoeken bijna elke steen.
Michel is wat moeilijk ter been, heeft een knieprobleem, zijn stok zorgt voor wat steun. De weg is zeker niet gemakkelijk. We komen bij een voormalige grote waterval waar we naar beneden moeten.

 

We hebben nog niets gevonden, wel heb ik de mooie verhalen en een mooie wandeltocht gehad vandaag. Totdat…… we deze rotspartij tegenkwamen. Er staat niets op, maar mijn onderbuikgevoel zei dat er iets was! Perfecte stenen en uitkijk op de zee. Mijn wijsheid over de tekeningen blijkt waarschijnlijk toch te kloppen.

Weer keken we aandachtig naar elke steen, tot ik een markering zag van opeengestapelde steentjes……. Ik kreeg meteen een blij gevoel! Een tekening van een boot boven mijn hoofd op een mooi stuk steen. Hoera hoera, wat kan je blij zijn als je als schatzoeker iets hebt gevonden wat door niemand in kaart is gebracht.

De tekening

Toch niet voor niets geweest deze tocht. Onze auto stond echt waar….heel dicht bij de tekening. Als we dat van tevoren hadden geweten! We reden terug en dronken samen nog een kop koffie. Blij dat ik was dat deze tocht iets opgeleverd heeft. Een tekening die nu in kaart gebracht kan worden. Rest nog 4 tekeningen te vinden……

Ow ja…..het verblijf in Corralejo heb ik getest de afgelopen twee dagen en is geboekt voor de 12-daagse reis naar Fuerteventura.

Jeanne

Zoals je hierboven hebt gelezen ben ik de bedenker van deze organisatie. Na de vreselijke ziekte wilde ik niet stil blijven zitten. Mijn motto is: Waar een wil is, is een weg. Wat kan je wel in plaats van wat kan je niet!!