Skip to main content

El Hierro, het kontje van Europa!

Het antwoord op deze vraag is duidelijk! Heel veel……. El Hierro is zover terug in de tijd, en alles is hier zo anders! De mensen, de cultuur, de natuur, en zo puur als het eiland is, zo is ook de GR131 Camino de la Virgen. Ik zeg…. de meest relaxte route die ik gelopen heb als je het over de GR131 hebt. Twee korte etappes van 15 km en je bent aan het eindpùnt.
Wat ik gewend ben van de GR131 is dat het behoorlijk zwaar is, veel hoogtes moeten overwonnen worden en je hoofd erbij houden. Deze tocht is helemaal anders. En….voor iedereen te doen.
Bij het samenstellen van deze reis hebben we twee niet officieel routes aan de GR131  toegevoegd. Vanaf de haven lopen we naar Valleverde helemaal naar de vuurtoren in het uiterste westen. Het kontje van Europa!

Wat maakt nou deze GR131 zo bijzonder? Als eerste het eiland. We zijn naar het Infocentrum in Valverde gegaan en kregen daar te horen van het feest eens in de 4 jaar: de Camino de la Virgen. En laat deze camino nou over dezelfde paden lopen als de GR131!
Bijna alle eilandbewoners én hun verre familie én hun verre vrienden komen hier allemaal samen. Ze lopen deze tocht in één dag. Kinderen, ouders, opa’s en oma’s, de gelovigen en de ongelovigen. Het eten dat voor onderweg wordt meegenomen wordt gedeeld met iedereen. Begeleid door het ritme van de trommels en de fluiten, lopen ze deze tocht van morgens tot avonds laat. Iedereen die je spreekt heeft het over de speciale sfeer, waarbij ieder als het ware boven zichzelf wordt uitgetild.

Wij zijn gestart bij de Ermita Señora de los Reyes en, niet echt heel heftig, bergopwaarts naar onze eerste pauzeplek gelopen, bovenop het hoogste punt ‘Mal Paso’ op 1501 meter. Er was bewolking, wat prima wandelweer was voor ons. Alleen jammer van de mooie uitzichten die we zo niet hadden. Maar je kan niet alles hebben. We liepen heel relaxed met brede paden waar de bewolking overheen vloog. De totale wandeling heeft deze eerste dag ongeveer 4 uur geduurd.

Het weer was de tweede dag helemaal omgeslagen en het zonnetje scheen volop! Ik vertrok alleen doordat onze camper weer stuk was. Kapotte accu en veel kapotte lampen.

Ik starte vandaag op de stopplek van de dag ervoor en zag de rookpluim van de vulkaanuitbarsting op La Palma. Zelfs de ‘kanonschoten’ van de ontploffende vulkaan waren hoorbaar. Bizar als je een aantal weken geleden dat eiland hebt verlaten en het nooit meer zal zijn zoals het toen was. De route ging verder door de velden van El Hierro, die je kan vergelijken met de Schotse hooglanden, alleen de temperatuur is anders!

Na een paar uur kom je dan met een vredig gevoel aan in Valverde. Geen moeheid, geen moeilijke obstakels, maar gewoon een leuke prettige tocht van 2 dagen op het eiland El Hierro. In mijn achterhoofd heb ik het feest hangen wat hier plaatsvindt en bedenk me dat het een mooie gelegenheid is om deze tocht in Nederland te promoten. Ik wil hier absoluut de tradities van het eiland in haar waarde laten, waardoor ik heb besloten om deze tocht te gaan lopen met een klein groepje van max 8 personen. Deze pakketreis wordt nader bekend gemaakt.

Jeanne

Zoals je hierboven hebt gelezen ben ik de bedenker van deze organisatie. Na de vreselijke ziekte wilde ik niet stil blijven zitten. Mijn motto is: Waar een wil is, is een weg. Wat kan je wel in plaats van wat kan je niet!!