Skip to main content

Aankomende zaterdag is het zover. Na de hele Corona perikelen, mogen we weer van start met onze eerste groepsreis op Fuerteventura. Hoe blij zijn wij!!
Met een groep van 6 enthousiaste deelnemers lopen wij een tocht van 160 km van Noord naar Zuid Fuerteventura.
Een paar jaar geleden was dit een tocht die ik in mijn eentje liep. Samen met een grote rugzak liep ik voor het Catherina kankeronderzoek en stichting Olijf, en haalde met deze tocht geld op voor zeldzame vormen van kanker.

Hoe bijzonder was deze reis! De media kreeg in de gaten wat ik aan het doen was. Als eerste, de nationale dagbladen die een stuk schreven over deze tocht. De Telegraaf die vertelde over “ De Oervrouw”, RTL Nieuws besteedde aandacht via social media, en tenslotte kwam ik voorbij bij RTL Boulevard! Het Toppunt voor mij was dat de “LINDA” mij vroeg voor een interview, en daar ook de nodige pagina’s aan heeft besteed!

Nu 3 jaar later mag ik deze tocht gaan lopen met een groep mensen die misschien wel dezelfde passie hebben als ik!

Gewoon voor de fun zet ik hier het stukje van de Oervrouw, gewoon omdat ik het leuk vond hoe hij over mij schreef.

Haar foto’s op Facebook getuigen van soms moeilijk begaanbaar terrein met kale heuvels en glooiende bergen, zandvlakten te midden van rotsachtige grond onder een brandende zon.

De Oervrouw:

 Lopen in de wilde natuur van het Canarische eiland Fuerteventura is al energieverslindend voor de geoefende sporter, laat staan voor de vrouw die de aller zwaarste periode uit haar 53-jarige bestaan achter de rug heeft.

Want Jeanne van den Reek uit Helmond kreeg iets meer dan een jaar geleden tot haar onbeschrijflijk verdriet een vreselijke boodschap van haar dokter: de schrijnende pijn in haar lies bleek geen onschuldige schimmelinfectie, zoals eerst werd gedacht, maar kwaadaardige kanker van een zeldzame soort. Zij moest met spoed worden geopereerd. Om de ziekte te stoppen en haar leven te redden. Zware nabehandelingen volgden.

Nauwelijks een jaar later konden nietsvermoedende passanten op Fuerteventura een slanke, gebruinde, sportieve vrouw kilometers zien maken, 160 in getal – zweetband om het hoofd, korte rafelige broek, stevige wandelschoenen. Moe, maar vastberaden.

Wie het maar horen wilde, vernam dat zij bezig was met een regelrechte zelfoverwinning na kanker. Een twaalf dagen durende tocht dwars over het eiland, van noord naar zuid, volgens de internationale ’GR-131’-wandelroute.

 Om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar vulvakanker. Om daarmee de omstandigheden en genezingskansen te verbeteren van haar lotgenoten van nu en in de toekomst. Een inzameling ten behoeve van het onderzoekfonds voor gynaecologische kanker van het Catherina Ziekenhuis Eindhoven en de Stichting Olijf.

En om de ziekte meer bekendheid te geven. Want het is een onbekende ziekte. Niet alleen door het relatief beperkte aantal nieuwe patiënten per jaar in Nederland (350-400), maar ook omdat het nog te vaak een ’schaamziekte’ is. Patiënten en hun partners praten er niet over.

Jeanne van den Reek heeft besloten er open over te zijn. „Ik had geen keus, het was kiezen tussen de dood of het leven.”

 De kanker bij Jeanne is het gevolg van een ooit opgelopen infectie met HPV, het Humaan Papillomavirus, hetzelfde virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, dat voor blijvende onvruchtbaarheid kan zorgen en waartegen jonge meisjes en vrouwen preventief kunnen worden gevaccineerd. Volgens oncologisch gynaecoloog dr. Jurgen Piek van het Catharina Ziekenhuis is HPV grotendeels verantwoordelijk voor deze gynaecologische kanker.

 Nooit had Jeanne gedacht nog te kunnen lopen. „Na mijn operaties heb ik drie maanden een revalidatieprogramma gevolgd. Voordat ik ziek werd, sportte ik heel veel en liep ik de marathon van New York.”

Jeanne is nog maar kort terug van haar wandeltocht.

Zij behoort tot de categorie mensen die ik bewonder om hun moed en doorzettingsvermogen. Sterk, opgewassen tegen ontberingen en in staat om in zware tegenslagen uitdagingen te zien. Van het type ’ik moet en ik zal’. Een overlever, een oervrouw!

 

Maar goed….. buiten deze sensatie mogen we eindelijk weer gaan!!

Deze reis wordt verteld op Social Media. De belevenissen van deze groep mensen die het aandurven om 160 km te wandelen over bergen en dalen.

Wij hebben er zin in. De groep heeft er zin in!
Wil je ons volgen, houdt dan facebook in de gaten, of als je geaboneerd bent op onze blog, komt deze tocht bijna dagelijks in je mailbox terecht.

Jeanne

Who are we: I'm Jeanne. Together with my partner Astrid we drive in a Camper over the Canary Islands. All islands are visited. In the Blogs we try to show the best possible picture of the Canary Islands. I sincerely hope that I can make people enjoy it. Feel free to look around the site, and read the blogs about the different adventures in the Canary Islands.

Leave a Reply